Veilig winkelen

Veilig winkelen

Op internet is kopen meestal geen probleem, maar let wel een beetje op de veiligheid. Als je in alle haast iets wilt kopen, dan is het toch goed dat je er aan probeert te denken waar dat je iets gaat kopen. Ga eens na of dat het een erkende webshop is en of dat andere mensen hier ervaring hebben opgedaan. Het is belangrijk dat de veiligheid wordt gewaarborgd en daar kun je als consument aan meewerken. Er zijn heel veel signalen waar je op kan letten om te beoordelen of je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt.

Hieronder vind je een korte checklist waar je op kunt letten om te beoordelen of je je met een betrouwbare website te maken hebt:

  • Geeft het bedrijf juiste informatie: het is wettelijk verplicht dat een webwinkel je uitgebreid informeert (zie ook ons artikel over informatieplicht)
  • Je kan eventueel Google Maps gebruiken om te checken waar het bedrijf gevestigd is. Ook kun je proberen het bedrijf op te zoeken via de webside van de Kamer van Koophandel.
  • Door via Google of andere zoekmachines te zoeken kun je vaak wel "reviews" of "beoordelingen" van andere klanten van een webshop vinden.
  • Heeft de webwinkel een keurmerk (zie ook ons artikel over keurmerken). Dan heb je niet alleen het voordeel dat de webshop aan de eisen voldoet, maar vaak biedt het keurmerk ook een geschillencommissie mocht je toch onenigheid krijgen. Check voor de zekerheid wel even de website van het keurmerk of de webshop wel echt daar bij aangesloten is.
  • Controleer ook of de webshop volledige en juiste informatie over het product biedt.
  • Zoek het product ook eens op op andere webshops en kijk wat daar de prijs is. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn dan is het dat vaak ook.
  • Zorg dat je alleen van veilige betaalmethoden gebruik maakt. Let er ook op dat u tijdens het bestel en betalen gebruik maakt van een zogenaamde "veilige verbinding". Dat herkent u aan dat u internet browser een "slotje" laat zien en het internet adres begint met "https". 
  • De meeste mensen klikken snel door de "algemene voorwaarden" heen. Als u het niet helemaal vertrouwt kunt u daar echter beter toch even aandacht aan besteden.

Rechten

Het grote voordeel is dat wij als consumenten uitgebreide rechten hebben als we gaan kopen. Zo hebben we vaak te maken met garantie en diverse betaalmogelijkheden. Mocht er toch iets mis gaan dan is het goed om te weten wat je rechten zijn. Eventueel kan je als je er echt niet uit komt een klacht indienen via Consuwijzer.

Tags: