Bedenktijd

Bedenktijd online kopen kinderkleding

Een belangrijk recht dat je hebt als je op afstand koopt is bedenktijd. Dus ook als je online kinderkleding of kinderschoenen gaat kopen heb je recht op bedenktijd. Dezelfde rechten heb je bij kopen via bijvoorbeeld postorder (uit de catalogus) of kopen via de telefoon. Bij het kopen van kleding is dit natuurlijk helemaal van belang, je kan tenslotte niet passen. Hierdoor wordt op internet of op afstand kopen dus een stuk minder eng.

Wat is bedenktijd?

Bedenktijd betekent dat je na het kopen een bepaalde periode hebt waarin je toch nog van de koop kan afzien. Je kan het gekochte artikel in die periode terug sturen naar de verkoper. De (web)winkel moet je dan binnen 30 dagen je geld terug betalen. Je hoeft hierbij dus geen genoegen te nemen met een tegoedbon of iets dergelijks. Ook hoef je niet aan te geven waarom je de koop ongedaan wil maken.

Hoe lang heb je bedenktijd?

Bedenktijd

De bedenktijd gaat in op de dag nadat je het product hebt ontvangen. Dit is dus niet de datum dat je het product hebt besteld, maar de dag waarop je het daadwerkelijk hebt ontvangen. Vanaf dat moment heb je zeven WERKdagen om het product terug te sturen. Zaterdagen, zondagen en feestdagen tellen daarbij dus niet mee. 

Als de verkoper je niet alle informatie gegeven die hij wettelijk gezien moet geven (zie ook ons artikel over informatie plicht) dan is de bedenktijd automatisch verlengd tot drie maanden. Als de verkoper je tussentijds alsnog de informatie geeft dan wordt het vanaf dat moment weer zeven dagen.

Uitgesloten producten

Op kinderkleding is dit meestal niet van toepassing, maar er zijn een aantal artikelen uitgesloten van het recht op bedenktijd.

  • Reizen die je online koopt;
  • Tijdsgebonden producten zoals bijvoorbeeld kranten of tijdschriften;
  • Op maat gemaakte producten;
  • Producten die snel bederven zoals eten of bloemen
  • Een abonnement of dienst die meteen ingaat bij afsluiten.

Geeft een verkoper niet snel genoeg je geld terug dan hebben wij een voorbeeldbrief welke je kan gebruiken om hem op zijn plichten te wijzen.

Download hier de voorbeeldbrief

 

Disclaimer: in dit artikel wordt de situatie beschreven zoals deze op het moment van schrijven (december 2011) is. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Tags: